Întâlnire cu istoria la Salonul de carte

Unul dintre evenimentele remarcabile desfășurate în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții a fost și întâlnirea cu istoricul Lucian Boia, invitat al Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

În după-amiaza zilei de 9 octombrie 2015, la Salle d’Or din incinta Deva Mall, publicul prezent în număr mare a avut prilejul să-l asculte pe renumitul istoric care și-a prezentat volumele „Suveranii României: Monarhia, o soluție”, „Primul Război Mondial: controverse, paradoxuri, reinterpretări” și „Cum s-a românizat România”, toate apărute la Editura Humanitas.

Cunoscut deopotrivă în țară și peste hotare, istoricul Lucian Boia este o personalitate care în ultimele decenii s-a afirmat prin abordarea unor teme de istorie analizate din unghiuri noi, inedite. Cărțile sale, traduse și în alte limbi – dovadă a aprecierii acestora – au stârnit interesul istoricilor, al specialiștilor, dar și al marelui public dornic să cunoască istoria României, și nu numai, cu luminile și cu umbrele ei. Apreciat de foarte mulți, contestat vehement de alții, Lucian Boia este autorul unor lucrări având drept temă, cu precădere, istoria ideilor, a imaginarului, mitologiile de diverse tipuri legate, printre altele, de comunism, naționalism, democrație. Trebuie amintite, de asemenea, textele sale ce au drept subiect istoria Occidentului, a unor țări occidentale ca Franța și Germania.

Printre cele mai importante lucrări ale lui Lucian Boia apărute în limba română sunt: „Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune”, „Două secole de mitologie naţională”, „Sfârşitul lumii, o istorie fără sfârşit”, „Occidentul. O interpretare istorică”, „Germanofilii. Elita intelectuală românească în anii Primului Război Mondial”, „De ce e România altfel?”, „Balcic. Micul paradis al României Mari”.

Cărțile lui Lucian Boia dedicate istoriei României au abordat teme mari ale acestei istorii, teme fierbinți care nu lasă indiferenți nici istoricii, dar nici cititorii obișnuiți, doritori de abordări noi, lipsite de locuri comune și de schematism.

Este ceea ce însuși istoricul Lucian Boia declară: „Cred că trebuie să vorbim despre istorie mai decontractat, mai relaxat, fără să exagerăm sau să ne folosim de tot felul de mituri istorice pentru a ne susţine nişte drepturi pe care în mod evident le avem oricum.”

Monarhia românească și viitorul acesteia, Primul Război Mondial cu controversele și reinterpretările sale, ca și o analiză bazată pe date statistice a configurației etnice a României sunt cele trei mari subiecte pe care Lucian Boia  le-a dezvoltat în cele trei cărți apărute în seria de autor a Editurii Humanitas. Sunt tot atâtea subiecte care îndeamnă la dialog, la polemică bazată pe argument, subiecte care stârnesc pasiuni, dar care nu pot fi lăsate neabordate în profunzime și sub toate unghiurile.

Prezentarea acestor trei cărți la Deva a fost un moment de mare atracție al Salonului Hunedorean al Cărții și prilej pentru istoricii prezenți, dar și pentru publicul iubitor de istorie, să dialogheze cu o personalitate a culturii române de talia istoricului Lucian Boia. Numărul mare al celor prezenți la eveniment, ca și întrebările și discuțiile ce s-au făcut auzite au fost o dovadă limpede a interesului pe care acest eveniment l-a suscitat.

În semn de prețuire Biblioteca Județeană „Ovid Densusianuˮ Hunedoara-Deva i-a înmânat domnului Boia o Diplomă de Excelență pentru întreaga sa operă de istoric și interesul deosebit cu care aceasta este receptată.

La final a urmat o sesiune de autografe.

Ioan Sebastian Bara

Un gând despre “Întâlnire cu istoria la Salonul de carte

  1. Pingback: Salonul Hunedorean al Cărţii la cea de-a XVI-a ediţie, octombrie, 2015 | bibliodevafiliala3

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.