Noaptea Bibliotecilor

Și în acest început de octombrie, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva și-a invitat prietenii, pentru a cincea oară, la îndrăgitul eveniment cultural desfășurat sub genericul Noaptea Bibliotecilor.

În seara zilei de 3 octombrie 2015, ora 1800, poarta Bibliotecii Județene s-a deschis larg și oaspeții noștri au petrecut o noapte în care teatrul, muzica, filmul, arta în general le-au fost alături până la mijirea zorilor.

Încă de la intrarea în incinta Bibliotecii, vizitatorii au fost întâmpinați, în spațiul destinat expozițiilor, de un fotomontaj cuprinzând „istoria” celor patru ediții anterioare ale Nopții Bibliotecilor, începând cu ediția din 2011. Fotografiile au imortalizat momentele cele mai semnificative ale acestui îndrăgit eveniment destinat prietenilor Bibliotecii.

În acest an, publicul de toate vârstele s-a bucurat, în deschidere, de un program bogat, divers și original: trupa „Cu Moț… în Frunte” a lui Edy Moțățăianu i-a încântat pe cei mai tineri vizitatori cu un fantasy muzical plin de farmec. Îndrăgita trupă a creat special pentru acest eveniment un spectacol de teatru interactiv-muzical, sugestiv intitulat „Cartea Minunată din Biblioteca Fermecată”, iar reprezentanții acesteia, Adina Vescan și Edy Moțățăianu, i-au invitat pe toți copiii între 3 și… 93 de ani să le fie alături. Povestea, pe scurt, începe și se termină chiar în … Bibliotecă. Și, chiar dacă pe parcurs personajul principal, Ionel Bocănel, ajunge să se răzvrătească împotriva Lumii Poveștilor și a Cărților, finalul s-a dovedit a fi unul fericit.

 

În finalul momentului artistic,oferit de Edy Moțățăianu, au fost lansate numeroase baloane cu heliu, multicolore, care s-au înălțat în aer spre încântarea tuturor celor prezenți.

A urmat un atractiv moment, un încântător clown party oferit de un entuziast clown care a umplut inimile celor mici de bucurie, aceștia primind în dar și baloane de diferite forme.

Un alt element de noutate, foarte apreciat prin ineditul său, a fost cel de face painting, copiii fiind foarte încântați de transformările prin care treceau chipurile lor sub culorile penelului, fantezia și inspirația fiind prezente din plin.

Anul acesta, secțiunea dedicată muzicii a adus în fața publicului îndrăgita trupă PACT by LEO IORGA & ADI ORDEAN cu spectacolul ROMANTIC ROCK 2015. Trupa a fost la înălțimea așteptărilor, oferind publicului care a umplut până la refuz curtea Bibliotecii piese binecunoscute, precum Trenul pierdut, Singur te caut în noapte, Să te gândești la mine, După ani și ani, Cine ești tu oare etc., dar și piese noi, la fel de reușite. Succesul trupei a fost extraordinar, atmosfera entuziastă a cuprins întreaga asistență, iar aplauzele au fost sincere și pline de căldură. Concertul s-a încheiat cu un feeric foc de artificii care a luminat cerul Devei.

Ca în fiecare an, au fost prezentate filme în două secțiuni: „Povestiri Digitale”, proiecții de filme realizate în cadrul proiectului Silver Stories (un proiect finanțat prin Programul „Leonardo da Vinci”), și „Filme de Oscar aflate în colecțiile Bibliotecii Județene” („Gravity”, „American Sniper”, „The Imitation Game”, „The Blind Side”, „Django Unchained” și „The Kingʼs Speech”).

Nu au lipsit expozițiile și standul de carte cu vânzare. Cei prezenți au putut admira la Sala de Lectură, o expoziție de icoane pe sticlă și tricouri. Acestea au fost pictate de eleve ale Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria”, Colegiului Tehnic „Transilvania”, Școlii Generale „Andrei Mureșanu” și Școlii Eco Europene „Andrei Șaguna” din Deva, în cadrul atelierului de pictură organizat de către Biblioteca Județeană pe parcursul acestui an. De mare interes s-a bucurat standul Editurii Litera din București, organizat la Secția de Artă și Carte Franceză a Bibliotecii.

Ca în fiecare an de Noaptea Bibliotecilor, oaspeții noștri au putut cunoaște în amănunțime „secretele” bibliotecii, organizarea acesteia, s-au vizitat secțiile și depozitele de carte, iar explicațiile au fost oferite, cu profesionalism, de către bibliotecarii noștri.

De la un an la altul, Noaptea Bibliotecilor aduce în ambianța familiară a Bibliotecii Județene tot mai mulți vizitatori care devin prieteni statornici și fideli ai instituției noastre.

Nu au fost trecuți cu vederea nici cititorii… „uituci”, care au întârziat să returneze cărțile sau alte documente de bibliotecă împrumutate, aceștia beneficiind de „Noaptea iertării”, putând să le restituie fără niciun fel de penalizare. De asemenea, cei care au dorit să se înscrie la bibliotecă în această noapte au putut s-o facă gratuit, iar impresiile despre această acțiune au fost înscrise de oaspeți într-un jurnal conceput special în acest scop.

Noaptea Bibliotecilor este un moment foarte important din viața instituției noastre, un moment pe care l-am pregătit din timp, cu profesionalism, dar și cu multă dragoste pentru cei care zi de zi ne sunt alături, ca adevărați prieteni. Numărul foarte mare de vizitatori care au dorit să petreacă această noapte la Bibliotecă ne-a spus limpede că strădania noastră a fost răsplătită și putem fi mândri că avem prieteni buni, cărora le-am oferit cu drag momente de neuitat, așa cum a fost această Noapte a Bibliotecilor.

Ioan Sebastian Bara

2 gânduri despre “Noaptea Bibliotecilor

  1. Pingback: Salonul Hunedorean al Cărţii la cea de-a XVI-a ediţie, octombrie, 2015 | bibliodevafiliala3

  2. Pingback: Noaptea Bibliotecilor 2017 – Biblioteca Județeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.