Salonul Hunedorean al Cărții, 2013

Unul dintre evenimentele culturale așteptate an de an de publicul iubitor de carte din Deva și întregul județ Hunedoara este Salonul Hunedorean al Cărții, o manifestare de mare anvergură pe care o organizează, în fiecare toamnă, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. Anul acesta, sub noua denumire care înglobează tocmai participarea amplă, din toată țara, a editurilor, Salonul Hunedorean al Cărții se va desfășura pe durata a patru zile, între 10 și 13 octombrie 2013, în incinta Deva Mall, spațiu devenit tradițional pentru acest gen de manifestare ajunsă la cea de-a XIV-a ediție.

Tocmai afluxul mare al editurilor din întreaga țară, participarea lor tot mai amplă, an de an, aici la Deva, ne-a determinat să marcăm această schimbare a Salonului și să-i dăm această denumire care subliniază faptul că el a depășit demult granițele județului, că nu mai avem doar edituri hunedorene prezente și, ici-colo, câte o editură din țară, ci de acum înainte, edituri din toată România, de la Timișoara la Iași, de la București la Brașov și de la Cluj la Reșița ne caută, vin, își prezintă bogata ofertă editorială și se întâlnesc cu miile de cititori din județul Hunedoara. Avem motive bine întemeiate să afirmăm că, după Târgul Internațional „Gaudeamus”, Salonul Hunedorean al Cărții este al doilea salon de carte, ca anvergură, din țară și acest lucru ne bucură, ne umple de mândrie dar ne și obligă extraordinar

Salonul s-a deschis oficial în ziua de 10 octombrie a.c.

Numărul editurilor prezente la Salon în acest an este de 65. Sunt prezente edituri cunoscute din țară și din județul Hunedoara, edituri care au adus în fața iubitorilor de lectură o importantă ofertă de carte, apariții editoriale de ultimă oră. Din țară, ne onorează cu prezența editurile: Aeternitas (Alba Iulia), Okian (Brașov), Torent Press (Brăila), All, Art, Casa Radio, Comunicare.ro, Corint, Corint Junior, Curtea Veche, Editura Didactică și Pedagogică, E-Media, For You, Girasol, Herald, House of Guides, Humanitas, Leda, Lider, Litera, Nemira, Niculescu, Noi Media Print, Orizonturi, Pro Editură și Tipografie, RAO, Saeculum IO, Trei, Tritonic, Univers, Univers Enciclopedic Gold, Vivaldi, Vremea (București), Argonaut, Byton Music, C.A. Publishing, Eikon, Limes, Myrobiblion (Cluj-Napoca), Fundația Cartea Călătoare (Focșani), Polirom și TipoMoldova (Iași), Tim (Reșița), Cenaclul de la Păltiniș și Karpaty Music (Sibiu), Cetatea de Scaun (Târgoviște), Excelsior Art (Timișoara).

Din județul Hunedoara au amenajat standuri editurile Călăuza v.b., Cetate, Corvin, Danimar, Emia, Flori Spirituale, Gligor Hașa, Karina, Ortoepia, Paula, SETRAS, Vultur ZM (Deva), Emma și Vorba (Orăștie), Alternativa Media și Tehno-Art (Petroșani), Traian Dorz (Simeria) și Realitatea Românească (Vulcan).

Anul acesta, invitata de onoare a Salonului este Editura Casa Radio din București, pentru a marca împlinirea a 85 de ani de la prima emisie a postului Radio România București, la 1 noiembrie 1928. Acest important moment din istoria poporului nostru a meritat o atenție deosebită din partea organizatorilor Salonului, astfel că standului Editurii Casa Radio i s-a făcut, din prima zi, o amplă prezentare.

 

La Salon se va etala, ca de obicei, o bogată ofertă de carte în format clasic precum şi ebook-uri, vor fi organizate lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, dialoguri cu marea familie a iubitorilor de lectură, discuţii între editori, scriitori, bibliotecari şi toţi cei care continuă să creadă în rolul binefăcător al cărţii şi al lecturii.

Pe toată perioada desfășurării Salonului, zilnic între orele 1000 și 2000, iubitorii de carte vor putea să cunoască noutăţile editoriale ale celor mai importante edituri din ţară şi să se bucure de facilităţile pe care acestea le-au oferit. Salonul are deosebita capacitate de a satisface exigențele tuturor categoriilor de cititori, de toate vârstele și de diverse profiluri, prin oferta editorială care acoperă o arie tematică vastă, de la beletristică la cărţi de artă şi călătorii, memorii, jurnale şi cărţi de istorie, studii etnografice şi cărţi de spiritualitate, manuale şi culegeri pentru toate nivelele de învăţământ, dicţionare diverse şi enciclopedii.

În prima zi a Salonului, un moment deosebit l-a constituit lansarea monografiei intitulate „Aventurile și călătoriile baronului Nopcsa”, o interesantă și excelent documentată lucrare, rod al pasiunii și cercetării aplicate a autorului ei, Dacian Muntean, membru al Societății de Educație Nonformală și Socială. Lucrarea a fost elaborată în cadrul unui proiect susținut financiar de  Administrația Fondului Cultural Național și s-a realizat și cu sprijinul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. Este o realizare de o valoare remarcabilă, o lucrare ce reușește să creioneze personalitatea complexă și prea puțin cunoscută a baronului Nopcsa.

Și în acest an, pentru Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva este un prilej de mândrie și deosebită satisfacție profesională faptul că poate organiza, la standarde calitative ridicate, un asemenea eveniment cultural şi că an de an, un număr tot mai mare de edituri răspund invitaţiei noastre de a participa la Salonul Hunedorean al Cărții. Cu siguranţă, este un câştig reciproc atât pentru edituri, cât şi pentru cititorii noştri dornici să-şi achiziţioneze cărţile preferate din toate domeniile de interes.

Ioan Sebastian Bara

Acest articol a fost publicat în Stiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Salonul Hunedorean al Cărții, 2013

  1. Asterisc zice:

    am dorii o mai rapida punere in pagina a evenimentelor de la targul de carte pe ore, in aceste zile

  2. Pingback: Un octombrie plin de succes – Noaptea Bibliotecilor şi Salonul Hunedorean al Cărţii – la Biblioteca Judeţeană “Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva | bibliodevafiliala3

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s