Noaptea Bibliotecilor

Este deja al treilea an în care Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează manifestarea culturală desfășurată sub genericul Noaptea Bibliotecilor. Prietenii bibliotecii noastre cunosc deja acest eveniment care s-a bucurat de un succes deosebit în toate edițiile anterioare.

În seara zilei de 5 octombrie 2013, porțile Bibliotecii Județene au fost larg deschise pentru oaspeții noștri, pentru prietenii noștri care au hotărât să petreacă această noapte în ambianța bibliotecii.

În curtea bibliotecii, în aer liber, au evoluat formații artistice îndrăgite care au oferit momente muzicale de înaltă clasă unui public care a umplut până la refuz curtea bibliotecii.

În deschidere, a evoluat Corul Arlechino al Liceului de Arte „Sigismund Toduță”, copiii pregătiți de prof. Mariana Onțanu-Crăciun dând glas unor piese de mare popularitate, interpretate cu har și candoare. A urmat concertul susținut de elevatul cor de cameră Musica Divina, condus de profesor Gelu Onțanu-Crăciun. Armoniile medievale au fost impecabil interpretate de cunoscutul și îndrăgitul grup Huniadi Cantores, condus de Mircea Goian. În continuare, recitalul cunoscutului cantautor Ducu Bertzi, cel îndrăgit de tineri și vârstnici, cunoscut de peste 30 de ani ca un dăruit cântăreț, a oferit publicului piesele sale de rezistență, cele care au înfruntat anii și care se bucură de același succes.

Pe lângă momentele muzical-artistice oferite, am pregătit, ca de fiecare dată, tururi ghidate ale bibliotecii, pentru ca oaspeții noștri să vadă drumul parcurs de o carte de la achiziționarea ei până la așezarea pe raft, când devine disponibilă pentru cititor. De asemenea, a fost prezentată colecția de carte și presă veche aflată în patrimoniul bibliotecii, cei prezenți primind explicații competente de la bibliotecari.

Cei care au dorit să-și facă permise în această seară au putut s-o facă gratuit, după cum cei care nu au restituit la timp cărțile împrumutate au beneficiat de clemență în această „noapte a iertării”.

Știm bine că astăzi, în această lume a internetului și a interconexiunilor instantanee, cu incontestabilele beneficii, frecventarea bibliotecii, cititul unei cărți ca ocupaţie plăcută par să fi căzut într-o nedorită desuetudine. Dar biblioteca, acest depozitar de tezaur cultural de mare valoare, nu și-a spus încă ultimul cuvânt, cartea tipărită nu a ieșit încă din scenă și mai are încă un rol important de jucat. Evenimentul intitulat „Noaptea bibliotecilor” și-a propus tocmai acest lucru: să aducă mai aproape de sufletul cititorilor cartea, să-i prezinte multiplele valențe, să-i spună istoria. În același timp, cei care au trecut pragul bibliotecii au văzut că Biblioteca Județeană este o veritabilă instituție culturală care știe să adune în jurul ei artiști de înaltă ținută, de mare talent, care oferă momente de neuitat. Publicul nostru a învățat să aprecieze adevărata artă, să discearnă fiorul artistic autentic, să-și formeze o educație artistică solidă.

Și în acest an, Biblioteca noastră s-a pregătit din timp, cu bucurie și cu răspunderea lucrului bine făcut, pentru această nouă întâlnire cu prietenii noștri fideli, cei care ne sunt alături la toate activitățile noastre și care vin cu alți prieteni deveniți și ei prietenii noștri. Astfel, peste ani, marea familie a prietenilor Bibliotecii va fi mai numeroasă și mai bine închegată. Menirea noastră ca instituție de cultură este împlinită dacă vom vedea cum de la un an la altul numărul celor care ne caută, care au nevoie de noi este tot mai mare.

„Noaptea bibliotecilor” s-a încheiat cu vizionarea filmelor „Muzica și versurile” și „Fără rezervări, fără rețineri”, filme aflate pe DVD la Secţia de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii.

Publicul numeros care a luat parte la aceste momente culturale desfășurate sub genericul „Noaptea bibliotecilor” ne dă convingerea că, an de an, succesul acestei activități va fi tot mai mare, iar prietenii noștri tot mai numeroși.

Ioan Sebastian Bara

2 gânduri despre “Noaptea Bibliotecilor

  1. Pingback: Un octombrie plin de succes – Noaptea Bibliotecilor şi Salonul Hunedorean al Cărţii – la Biblioteca Judeţeană “Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva | bibliodevafiliala3

  2. Pingback: Noaptea Bibliotecilor 2017 – Biblioteca Județeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.